- 7 op de 10 Nederlanders zeggen korter te zijn gaan douchen om te besparen op gas.
- Wie 5 minuten per dag doucht in plaats van 9 minuten, kan naar schatting 60 kuub gas per jaar besparen.
- Door het beoogde prijsplafond voor gas kan het financiële voordeel in 2023 wel minder worden, vergeleken met de huidige hoge gasprijzen.
- Lees ook: Driekwart huishoudens komt met verbruik stroom boven verbruikslimiet van prijsplafond uit – met gasverbruik zit 2 op 3 boven limiet
Het merendeel van de Nederlanders zegt korter te douchen om gas, en daarmee geld te besparen. Ruim zeven op de tien mensen die hun water thuis op gas verwarmen, geven aan dat zij tegenwoordig minder lang onder de douche staan. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van Kieskompas in samenwerking met het ANP.
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen de afgelopen maanden flink opgelopen. Het kabinet riep daarom in april dit jaar via een campagne op om energie te besparen. Naast de thermostaat lager draaien is ook maximaal vijf minuten douchen een optie om de kosten van de energierekening te drukken. Het merendeel van de op gas stokende Nederlanders neemt dit advies dus ter harte.
Uit het enquêteonderzoek blijkt dat met name ouderen ervoor hebben gekozen om minder lang te gaan douchen. Meer dan acht op de tien 65-plussers geeft aan op deze wijze zuiniger om te gaan met energie, onder jongeren is dat net geen zes op de tien.
Het onderzoek is uitgevoerd tussen 31 augustus en 12 september en werd ingevuld door een representatieve groep van ongeveer 7600 Nederlanders.
Korter douchen kan 60 kuub gas per jaar schelen
Volgens Milieu Centraal is douchen goed voor ongeveer 80 procent van het warmwaterverbruik van een huishouden. Een liter warm water kost ruim 70 keer zoveel energie als een liter koud water. Koud douchen scheelt dus enorm, maar is niet voor iedereen weggelegd.
De gemiddelde douchetijd is volgens Milieu Centraal 9 minuten. Breng je dat terug tot 5 minuten, dan bespaar je 15.000 liter warm water per jaar. Voor het gasverbruik komt dat naar schatting neer op een besparing van 60 kuub per jaar.
Voor nieuwe variabele contracten bij energieleveranciers liggen gasprijzen inmiddels gemiddeld op meer dan 3,70 euro per kuub. Daarmee heb je het over een theoretische besparing van 222 euro per jaar, als je 60 kuub gas bespaart door minder te douchen.
Maar voor veel bestaande klanten rekenen energieleveranciers lagere prijzen, al zitten ook daar de tarieven in de lift.
Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond voor de energierekening in te willen stellen. Huishoudens kunnen voor hun gas en elektriciteit dan niet meer betalen dan een vastgestelde maximumprijs, mits zij niet meer verbruiken dan gemiddeld.
Het voorlopige plan is om voor gas een maximumprijs van 1,50 euro per kuub in te voeren bij een verbruik tot 1.200 kuub per jaar. Als je 60 kuub per jaar bespaart met douchen en je blijft onder de verbruiksgrens van 1.200 kuub, scheelt 5 minuten douchen in plaats van 9 minuten op jaarbasis 90 euro.